top of page

Avl og Sundhed

På denne side og på mange undersider vil du finde information om sundhed hos Border Collie og arvelige sygdomme.

DKK gør hermed opmærksom på muligheden for at indhente sundhedsoplysninger for border collie via ww.hundeweb.dk/ og "Hundedatabasen/Update".
Her er det muligt at søge på en bestemt sundhedsoplysning, bl.a. øjenundersøgelser, HD, OCD, AD. I samme øjeblik resultatet er registreret i DKK, er det synligt på hundeweb.

 

Border collien kan undersøges for mange ting sundhedsmæssigt. 

Kontakt sundhedsudvalget  i BCK ved spørgsmål


Bl.a. DNA-testresultater for:

  • CL

  • TNS

  • CEA

  • MDR.1

Oversigt over kollektive øjenundersøgelser i 2023, fra DDD's øjenpanel

Få registreret din hunds sundhedsresultater - også dem uden rekvisition!

I DKK har vi lanceret et nyt ”faneblad” under Sundhed i Hundedatabasen: "Anden sundhed" Her er det muligt at få registreret alle sundhedsresultater på en hund – også dem der ikke kræver rekvisition og dem som ikke er et krav eller anbefaling for racen. Det er nemlig noget, vi kunne se i vores surveys fra november/december, at der var stor efterspørgsel på og vi imødekommer rigtig gerne opdrætternes og medlemmernes ønsker om synliggørelse af deres hunds sundhedsresultater

"Anden sundhed" er møntet på de resultater du som opdrætter eller hundeejer gerne vil have liggende på dine hunde i Hundeweb og som der ikke kan købes rekvisition til. Det fungerer altså som et slags “bibliotek” for de øvrige sundhedsundersøgelser din hund har gennemført, som ikke er et krav eller anbefaling for racen. Det muliggør at få arkiveret alle sundhedsresultater ét sted, således at du har alt samlet og forsvarligt gemt, samt gør det nemmere for andre også at kunne tilgå resultaterne, da det vil være tilgængeligt for alle med adgang til DKK’s hundedatabase

Resultater lægges ind uden at DKK kontrollerer eventuelle DKK-/FCI-krav for f.eks. laboratorier og resultaterne er derfor heller ikke mulige at bruge til opfyldelse af avlskrav og -anbefalinger.

Mere om dette, FAQ, samt fremgangsmåde for registrering findes her: https://www.dkk.dk/alle.../sundhed-og-sygdom/anden-sundhed

Spørgsmål omkring disse resultater kan stilles til info@dkk.dk eller på telefon 56188100 i åbningstiden

 

Informationer på Hundeweb.dk

Slides fra webinar 30.04.23
vedr. opdræt

Etiske regler for avl

2024 blev året, hvor der for alvor blev stillet skarpt af politikere og den danske befolkning på at få øget sundheden og velfærden i den danske hundeavl. I foråret blev der indgået en bred politisk aftale om dyrevelfærd.

 

DKK så en stor mulighed for at gøre en virkelig forskel for den danske hundeavl, og derfor rakte vi ud til Dyrenes Beskyttelse, Den Danske Dyrlægeforening, Dyreværnet og DOSO (DyreværnsOrganisationernes SamarbejdsOrganisation). Hele året har vi haft et tæt og meget konstruktivt samarbejde, hvor vi har udarbejdet konkrete forslag der vil øge sundhed og velfærd for hunde.

 

I DKK har vi vurderet at tiden derfor er rigtig til at ændre vores etiske anbefalinger til etiske regler. Vi har benyttet lejligheden til at revidere og konkretisere de etiske regler, så de både er på linje med den danske og europæiske lovgivning, der er på vej på området.

 

Vær derfor opmærksom på at fra 1. januar 2025, må en tæve tidligst parres første gang:

 

  • små og mellemstore hunde (op til ca. 20 kg): minimum 18 måneder

  • store hunde og giganthunde (fra ca. 20 kg): minimum 24 måneder

 

Derudover er der indført en regel om, at en tæve senest må få sit første kuld, når den er 6 år.

 

Tæver, der er parret før nytår, hører under de gamle anbefalinger.

 

DKK's Etiske Regler for avl træder i kraft 1. januar 2025 og kan læses her: www.dkk.dk/alle-emner/opdr%C3%A6t/dkks-etiske-regler-for-avl

Slides fra webinar med Lone Sommer 30.05.2023 vedr. opdræt af Border Collies

Webinar om border-opdræt
søndag den 30/4 kl. 19-20
v/Lone Sommer

 

Sådan kaster du dig ud i at få et ​kuld border collie hvalpe​. Dette webinar er for personer, der påtænker at få et kuld hvalpe eller bare er nysgerrig og måske kunne tænke sig at få hvalpe engang. Det er en masse praktisk information og er for nybegyndere og ikke erfarne opdrættere.

bottom of page